top of page

„Te mit ajánlanál?” – A leggyakoribb vendégtípusok és jellemzőik

A munkám során magam is többféle „vendégtípussal” találkozom. Vallom, hogy minden vendég más, így a sminktetoválóknak mindennap kihívást jelenthetnek a vendégek motivációjának feltérképezése, valamint a kommunikáció általános szabályainak megértése. Sajnos nagyon ritkán sétál be az „ideális vendég”.

Mint tudjuk, a vendégnek mindig igaza van, akkor is, ha szakmai tapasztalataink és intuíciónk alapján az ellenkezőjét állítjuk.


Mit tehetsz ebben a helyzetben?

Ne hagyd sosem figyelmen kívül azt a tényt, hogy te vagy a szakember, tehát tudsz szakmai szempontok alapján érvelni, és valószínűleg meg tudod győzni a vendégedet arról, hogy a meghozott döntése nem biztos, hogy helytálló. Ha ez egyáltalán nem megy, ne feledd, bármikor megtagadhatod a szolgáltatás nyújtást annak érdekében, hogy a reputációd sértetlen maradjon.

Ahhoz, hogy jobban megértsük vendégeinket, forduljunk a pszichológiához. Kik is valójában ők és hogyan lehet velük kommunikálni? Az alábbiakban felsorolt kategóriák és az azokhoz kapcsolódó tulajdonságok nincsenek kőbe vésve, és ahogy már fentebb is említettem, minden ember más, de a tudomány segíthet feltérképezni vendégeink általános viselkedésbeli jellemzőit.

Tapasztalataim szerint a vendégek az alábbi főbb típusokra oszthatók: autonóm, extrovertált, barátságos, döntésképtelen.


Az autonóm vendég

Az ilyen emberekkel folytatott kommunikáció általában távolságtartó, a „hivatalos” stílusú társalgás a legkényelmesebb számára. A távolság ebben az esetben a vendég szándékos döntése a szituáció természete vagy a társadalmi helyzet miatt. Az autonóm klienssel könnyű kommunikálni. Logikus, ésszerű, ő a „keveset beszél, sokat mond”-kategória. Általában maguk is a legjobbak a szakmájukban, vezetők vagy felsővezetők, így valószínűbb, hogy meghallgatják és figyelembe veszik tapasztalataidat, tanácsaidat.


Az extrovertált vendég

Látogatása soha nem marad észrevétlen. És nem csak számodra - mindenki más is tudja, hogy ott van, jelenléte „szétterjed” a szalonban. Sokat beszél, és hirtelen hangulatváltozásai vannak. Az extrovertált ügyfél aktív, sőt talán meg is mondja, mit kellene tenned, hogy lenne érdemes dolgoznod. Fontos, hogy ne szakítsd félbe, és hagyd, hogy beszéljen. Jobb meghallgatni, hagyni, hogy kifejtse a véleményét. Mindig légy magabiztos a beszélgetésben, gondolataid legyenek egyértelműek, tiszták, határozottak.


A barátságos vendég

Ezek az emberek kibővítik a kommunikáció határait és szinte mindent megbeszélnek veled. A barátságos vendég bízik a sminktetoválóban, könnyedén dönt, bátran kísérletezik. Első pillantásra úgy tűnik, hogy ő ideális kliens. De ez a viselkedési taktika könnyen szorosabb kapcsolattá alakulhat, ami némi terhet róhat rád. Okosabb lenne a kapcsolatot professzionális szinten fenntartani anélkül, hogy bármilyen határt átlépnél.


A döntésképtelen vendég

Ezek az emberek bizonytalanok. Nemcsak a szemöldökükkel kapcsolatos igényükkel nincsenek tisztában, de az életcéljukkal sem. Általában megkérik a sminktetoválót, hogy döntsön helyettük. Gyakran hangzik el ez a kérdés a szájukból: „Mit ajánlanál?” Légy óvatos, hiszen ez később a te felelősségeddé válhat. A döntésképtelen vendég ritkán fejezi ki nemtetszését; mosolyoghat, és azt mondhatja, hogy tökéletes munkát végeztél, de valójában elégedetlen lehet a végeredménnyel. A sminktetováló feladata a körülmények alapján a legjobb megoldás felajánlása, és az, hogy segítsen a vendégeknek abban, hogy egyedül dönthessenek.


A vendégtípusok feltérképezése időigényes folyamat, de óriási előnyre teszel szert, ha megtanulod, kivel hogyan kell viselkedned, kommunikálnod annak érdekében, hogy a te hírneved, professzionalizmusod ne sérüljön, és a vendég is teljes mértékben elégedett legyen.

0 hozzászólás
bottom of page