top of page

Higiéniai szabályok a sminktetoválásban

Magánemberként, az életem minden területén fontos a higiénia, de szépészeti kezeléseket nyújtó szakemberként a sminktetoválás során is kiemelten figyelek a tisztaságra, a steril környezet kialakítására és megtartására.


Oktatóként is igyekszem minden alapvető higiéniai szabályt átadni tanulóimnak, és arra ösztönözni őket, hogy hagyják el az esetlegesen hibásan berögzült, nem megfelelő gyakorlatokat.


A legfontosabb higiéniai szabályok, melyeket az oktatásaim során is maximálisan betartok, a következők:


1. Tetoválás előtt minden esetben kezet mosunk, hiszen fertőtleníteni kell a kezeinket. Ez a lépés még úgy sem hagyható ki, ha tudjuk, kesztyűt fogunk használni.


2. A kezelést megelőzően megtisztítjuk és alaposan fertőtlenítjük a tetoválandó területe(ke)t is.


3. A kesztyű viselése elkerülhetetlen! Számos fertőzést (pl. Hepatitis C stb.) el lehet kapni enélkül. Figyelünk arra, hogy jó minőségű kesztyűket használjunk, melyek nem lyukadnak vagy szakadnak ki könnyen. A procedúra teljes ideje alatt viseljük a kesztyűket, és lecseréljük, ha hozzáértünk más felülethez is (pl. villanykapcsoló stb.)


4. Csak steril tűket használunk, ez nagyon fontos. Téves felvetés, hogy a tűket tisztítás után lehet még használni. A sminktetováláshoz alkalmazott tűk egyszer használatosak! Csak a sminktetoválás megkezdése előtt vesszük le a tűket a sterilizált, lezárt csomagolásból.


5. Kizárólag olyan műszereket használunk, amelyeket szabvány által jóváhagyott fertőtlenítőszerrel tisztítottunk, fertőtlenítettünk.


6. Csak a fel nem használt pigmenteket és tálcákat alkalmazzuk. Közvetlenül a munka megkezdése előtt öntjük a pigmenteket a tubusból a fertőtlenített tintakupakokba.


7. Minden krémhez, testápolóhoz és kenőcshöz egyszer használatos felhordó eszközöket (például fapálcikákat vagy kesztyűt) használunk. Nem szabad „kettős merítést" végezni.


8. Tevékenységem során mind vendégeimnek, mind tanulóimnak pontosan elmondom, hogyan kell ápolni a sminktetoválást a gyógyulási szakaszban, hogy ne álljon fent a fertőzés kockázata.

0 hozzászólás
bottom of page